TPMS keeps coming back - Scion tC Forums
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools
#1 (permalink) Old 04-23-2008, 11:15 PM
Scion Guru
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 105
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

Well, I'm having trouble with the tire pressure monitor. The light keeps coming on, even after I reset the system (glovebox button) with cold tires. It will stay off for a couple days, but within 72 hours it always returns. I gave up on turning it off, so it just sits on my dash all the time. Pressure is 40psi all around so there's definitely no way the tires are low. Does anyone have suggestions before I waste a few hours at the dealership?

I'm not sure this is the cause, but I seem to have noticed it twice after using cruise control. Could just be a coincidence though.
tC_Crazy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 04-23-2008, 11:37 PM
Newbie
 
Join Date: Apr 2008
Location: Roxboro, NC
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

It may be a computer problem. You may need to take it to a mechanic and see if the computer itself needs to be reset
bflythe is offline  
#3 (permalink) Old 04-23-2008, 11:47 PM
Pick your own - you deserve it.
 
buderic's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Indiana
Posts: 1,703
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to buderic
Default

QUOTE (tC_Crazy @ Apr 23 2008, 10:15 PM)
Quote:
Well, I'm having trouble with the tire pressure monitor. The light keeps coming on, even after I reset the system (glovebox button) with cold tires. It will stay off for a couple days, but within 72 hours it always returns. I gave up on turning it off, so it just sits on my dash all the time. Pressure is 40psi all around so there's definitely no way the tires are low. Does anyone have suggestions before I waste a few hours at the dealership?

I'm not sure this is the cause, but I seem to have noticed it twice after using cruise control. Could just be a coincidence though.[/b]
What year?

Eric

The object of life's journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting,
"What a Ride!!!"

MR2 Thread<---mr2slow
buderic is offline  
#4 (permalink) Old 04-24-2008, 12:01 AM
RIP George James
 
Scion08's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Los Angeles
Posts: 6,067
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to Scion08
Default

my tc did this the first couple of months too. checked all the tires and they were fine so i took it in and it happened to be the spare. i guess theres a sensor on there too. check that.
Scion08 is offline  
#5 (permalink) Old 04-24-2008, 12:27 AM
Pick your own - you deserve it.
 
Dr. Isotope's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: SoCal, USA!!
Posts: 4,296
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to Dr. Isotope
Default

Are you resetting the system, or just pushing the button whenever the light comes on?


To reset the system:

--Turn the ignition switch to the ON position. If the low tire pressure warning light comes on, push and hold the tire pressure warning reset switch (in the glove box) until the warning light turns off and then release the switch.

--Now press and hold the tire pressure warning reset switch until the low tire pressure warning light blinks three times.

Note: initialization is *not* completed until driving at a speed of 19 mph or over for more than one hour. The tire pressure monitoring starts when initialization is completed.
Dr. Isotope is offline  
#6 (permalink) Old 04-24-2008, 06:06 AM
LED Maniac
 
SquallLHeart's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 2,964
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to SquallLHeart
Default

there's also the possibility that the pressure is TOO high.

32/29 as recommended... and re-initialize as Doc mentioned. (hold until it blinks 3 times)

your "friendly" ystc OG

There's "STRONG", and then there's "RETARD STRONG".
SquallLHeart is offline  
#7 (permalink) Old 04-24-2008, 07:52 PM
Pick your own - you deserve it.
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 9,389
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Default

check your tires for a nail AND/OR if you got a tired patched before, you might want to repatch it. I had this problem as well.

RIP G
donutman is offline  
#8 (permalink) Old 04-25-2008, 04:52 AM
tC Freak
 
rice eater's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Fort Huachuca, AZ
Posts: 334
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to rice eater
Default

i had this problem in the beginning. Check the spare. Thats what my problem was

Race Inspired Cosmetic Enhancements. Rice.

TRD Supercharger, NST 65mm Overdrive Pulley, MMW 4-2-1 Header / S pipe , Catback Exhaust, TRD struts, TRD springs, TRD front strut tie bar, TRD rear sway bar, DME engine torque damper, Viper 791XVR remote start system, Pioneer F700 Navigation / Video System, 2 12" alpine type R subs, and Two dollars worth of 91 octane california gas.
rice eater is offline  
#9 (permalink) Old 04-25-2008, 04:53 AM
tC Freak
 
rice eater's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Fort Huachuca, AZ
Posts: 334
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to rice eater
Default

OH yeah, your car cant be that old, take that beast back to the dealer and say HEY! where the eff is my warranty service. or something of the sort.

Race Inspired Cosmetic Enhancements. Rice.

TRD Supercharger, NST 65mm Overdrive Pulley, MMW 4-2-1 Header / S pipe , Catback Exhaust, TRD struts, TRD springs, TRD front strut tie bar, TRD rear sway bar, DME engine torque damper, Viper 791XVR remote start system, Pioneer F700 Navigation / Video System, 2 12" alpine type R subs, and Two dollars worth of 91 octane california gas.
rice eater is offline  
#10 (permalink) Old 04-25-2008, 07:13 AM
LED Maniac
 
SquallLHeart's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 2,964
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Send a message via AIM to SquallLHeart
Default

uhh yea....... that's a great way to get any work done to your car....

"hmm.. we may need you to leave it overnight for us to really diagnose the problem"
*you drive off*...

(few hours later...)

*work done and completed*
*technicians take it on a "test" drive*
"weeeeee!"

your "friendly" ystc OG

There's "STRONG", and then there's "RETARD STRONG".
SquallLHeart is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome